Kawan-kawan ku

Monday, November 22, 2010

Don't Spit here!

Don't Spit on Sidewalk brick
Ahahaha title tu macam tgh marah je kan..hahaha agak marah xmarah sangat la kan..tapi aku memang cukup hangin lau orang meludah merata2 depan aku..eeeee tau x ko ni seorang pengotor..dulu masa aku sekolah, budaya meludah ludah ni dh jadi macam trademark untuk budak2 gangster wanabe..bagi diorang if x meludah xmacho la or xjantan dan xcool la kan..macam2 cara meludah la aku tengok diorang buat..kira macam spit everywhere ni dah jadi macam senaman mulut diorang la kan..wakluuuuuuuuuu..kalau sisa tu sikit di buang xpe ni lau stok leh wat kuah tu astgafirullah..ko tau x aku geli..eeeee..xsopan btol la..

*******************************************
Dalam Islam, ko nak meludah atau membuang sisa makanan dari mulut pun ada cara nye tau...bukan men pkai buang merata2..ni time orang tgh makan leh lak nak berkahak then ludah kat depan org tu...eee sungguh kurang aja..lau aku, hilang selera makan lau orang wat macam tu tau..Kita sebagai orang islam kene la jaga kebersihan sikit la kan n jangan la meludah merata2..


Ni ada sikit info yang perlu korang amik tau:
1. Jika meludah ke kiri - makna nya kitameludah kepada syaitan (so, aku galakkan la korg nk meludah ke kiri tapi sorok2 la ye)  
2. Jika meludah ke kanan - makna nye kita seolah2 meludah ke arah nabi kita Muhamad SAW (nauzubillah)  
3. Jika meludah kedepan - makna nya kita seolah2 meludah ke arah Allah SWT (nauzubillah)

So, jangan lah u oll ingat kita leh meludah sebarangan kan..lau leh sila amalkan meludah kearah kiri..tapi jangan la depan orang..sorok2 la..kene la jaga adab juga kan..tempat paling sesuai nak meludah ke pe ke kat toilet..so, p la toilet tuk meludah..

sekian wassalam..

Don't Spit!

16 comments:

Kenzo@MrConteng said...

yeah! gud info! :)

... said...

salam..
syukran..

:)

... said...

oh ya. dapat maklumat ni dari mana? nak tahu juga rujuk pada hasith atau surah yang mana satu.

James Buns said...

gua slalu meludah kelangit.

utk mendapatkan kepuasan maksima.

hua3..

♥ Funna ♥ said...

... : saya dapat maklumat ni dr blog ni http://cikpeah.blogspot.com/2009/12/sila-jangan-meludah-merata-rata.html

anamizu said...

bes info funna ni ^^

rainbowskittle said...

benci gila org yg meludah merata-rata . pengotor!

♥ Funna ♥ said...

anamizu: tq~

farah: tau xpe..hangin aku sebab pg td aku nmpk org meludah dgn kahak2 dpn aku..arghhhhh benci sehhhhhh..

MASZ said...

masz anti betol org yg meludah merata-rata..arrrrgggghhhhh

NuR 'aQiLaH said...

ludah ke atas?
kena kat muka sendiri balek.
bhahaha

cheq ludah kat blakang la ye..kekeke

AesyaZealous said...

conclusion, jgn lah meludah merata2!

Qema said...

yarkkkss!!! aku pn tak suke org ludah merate ni. Yang meludah kekiri tu mmg boleh amalkn, lg pulak lau kite nk elak org jauhkn dr gangguan syaitan&jin, bace ayat2 suci (cth ayat kursi) n ludah kekiri tp juz bg isyarat ludah je la bukan ludah betol2. =)

Bazilah said...

arghh mencik dahla tengah makan ni. erm, kalau jilat ludah sendiri cemane pulak funna? hehe

safura zahari said...

eeeeeeeeiiii tak suke lah meludah merata2.kotor kot.

Shahrin Oppa said...

thx funna 4 the info..
lepass ni meludah ke kiri je..hehe!!

♥ Funna ♥ said...

buzz: sapa suh hang baca time makan..ko try la jilat ludah ko sendiri yg dh jtuh kt jalan..haha

safura: tau xpe

shahrin: welcome..ok pasni ludah byk2 ke kiri ye..tp jgn lupa tempat trsorok tau..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog template is created by Funna Ismail