Kawan-kawan ku

Tuesday, February 1, 2011

d.u.i.t or d.o.i.t??

Assalammualaikum...

Hye u oll lama kan aku xupdate blog ni..aku sibuk lately, cari duit la kan..nak kawin kata..haha..sekarang ni kan, duit umpama air terjun la..laju gile dow keluar..keje punye la penat..membanting tulang dengan bersungguh2..siang malam keje..balik lewat malam, sampai umah dgn xmandi just gosok gigi n semayang then terus terbongkang atas katil macam mayat yg xbernyawa..

Tapi kan..bila dapat je duit dari hasil titik peluh xsampai berapa jam je dah hilang separuh dari gaji..bayar itu bayar ini..asing wet tol, wet minyak, kwsp lak tolak 11%  dulu 8% je kot..so berkurangan 50rm dari gaji aku d mana 50rm itu sgt berguna tuk aku tuk byr insuran nyawa kerana company aku ni kalau apa2 terjadi pd aku mmg mati katak la kan..medical pun just leh claim takat 45rm je..lau lbh duit sendiri la kan..haha..mmm tolak2 semua, sampai hujung bulan dok makan maggi je sebab dah kering..mana xnye gaji cipot tp brg2 semua naik harga..walau macam mana aku saving, DIA tetap laju je keluar..perghhhhh dasyat la ekonomi malaysia skang ni..BRAVO pada mereka yg berjaya memiskin rakyat seperti aku..

Macam mana aku nak kawin ni??xkan aku nak akad nikah je kan..aku ni dah la anak last..huhu..dok survey barang2 mak aih mahal bebeno weyh..
  1. catering skang bukan nye mcm dulu leh dapat RM7-9 sekepala..skang ni paling murah aku tgk RM13 paling mahal RM18 sekepala..perghhh byg la kalau mik tuk 1000 org xke terberak nk kuarkan duit?
  2. pelamin pon skng bukan murah2..mahal giler seyhhhh..masih lagi survey tuk yg cantik tapi murah..
  3. photographer pon skang cecah 1k gak la kan..dia kata lau jauh2 kene caj minyak kete tau..mcm tu skali..ok nsb bek photographer bf aku nye membe de..leh la dpt murah kan..
  4. baju nikah, bersanding skang ni kan fesyen  bukan men lagi kan..sapa yg xnk pakai baju cantik..bersanding skali seumor hidup kan..xkan nak pkai baju kawin mak aku zaman 50an nye kan..mesti la nak yg santek2..tapi mahallllllll nye seyhhhhh..nak upah mahal nk sewa mahal..tp better upah kan..sewa mahal2 tp kene pulang balik..baik xpayah..rugi kat kita untung kt org tu..wekkkk xmooo..
  5. upah mak andam skang pon dah pandai caj mahal2..kunun nya dia make up artis la kan..xde klas la caj murah2.."hello,I ni make up artis ok!" euwwww xde la mcm artis pon aku tgk.. gmbo2 makeup biasa je pon xde la tip top tip mana pon kan..kecow je nk caj mahal2.. so sapa2 yg rasa dia make up cantik n nak caj murah sila beratur aku nak wat pemilihan..haha

see, tgk semua nak caj mahal2 kan..alamatnye lambat la aku dapat kawin mcm ni..athoyaiiiii duit oh duit..lau la ko boleh d ganti dengan bulu tangan n kaki aku ni kan bagus..haha..

18 comments:

Bazilah said...

tu ah, kalau share pelamin ngn membe dapat gakla jimat, tapi sape pulak la sanggup nak bagi share pelamin tak pepasal gaduh kalo pengantin lelaki membe salah usha pengantin kahkah

♥ Funna ♥ said...

buzz: tau xpe..lau share2 pelamin mmg la dpt cut cost kan..tp xde sapa yg offer diri nk share pelamin ngn aku..adesh!ptut ke aku wat entry "ade sesapa yg sudi share pelamin ngn saya" hahahaha

ANATI SOKI said...

oh.. sgt scary bila tgk bajet untuk kawin skrg.. :( kos fulamak mahal! menakutkan.. hehehe

atie said...

kalau kt pahang..leh dpt lg RM8- RM10 utk satu kepala mkn kenduri~

farah said...

tak payah pelamin pelamin. dok atas kusi sofa kat umah je. bunga2 lak kumpul je bunga kertas kat laman tu susun keliling kerusi. ehhehe

rruzanna said...

btul tu!!!mahal sgguh! skg xde bnde yg murah, tu blum lg cincin kawen :( kek kawen, buah tgn utk tetamu

rohanazainal said...

tau taper..... no wonderlah kalau hantaran sekarang pon orang akan mintak tinggi kan funna.. tapi pikir tuk masa depan dan panjang jugak.. wat simple but nice and gorgeous sudah cukup.. janji kita ada kenangan meyh..


p/s: ta jemput haku mmg nahas yang kau cari OK! hehehe ;p

e p u L said...

Yang penting kita ikut cara islam. Tak payah nak membazir. Akad nikah pastu malam pertama, udah. Kah kah kah

♥ Funna ♥ said...

@ ANATI SOKI : tau xpe..takut bile pk sal bajet kawin ni..huhu

♥ Funna ♥ said...

@ atie: kat pahang boleh la kot sbb sana living cost xtinggi mcm kl n selangor kan..

♥ Funna ♥ said...

@ farah: aku suka dgn ko nye opinion..kelas gitu..kreatip lak tu..haha

niDa said...

ko akad nikah je la wey... cukup... hahaha...

♥ Funna ♥ said...

@ rruzanna: tu la pasal..mcm2 nak kene pk..mmm skarang ni harga emas naik lak tu..adoyaiiii mcm mano den nk boli cincin kawin ni?huhu

♥ Funna ♥ said...

@rohana: tu la aku nk wat kenduri simple tapi gorgeous n aku leh igt smpai mati..hahaha jgn wisau of course aku akn jempot ko..make sure awl bln 10 ko free2 kan diri ye..hehehe

♥ Funna ♥ said...

@epol: ah ko epol, lau bab ni semua ikut cara islam tapi lau bab lain xnak lak ko ikut cara islam kan..hahaha

♥ Funna ♥ said...

@nida: lau akad nikah nnt de lak mmbe2 bising bila ko kawin?xajak pon..smapai ht xajak aku..xmau la lagu tu kan..hahaha

nub said...

lau x do it cmna nak dapat duit an. adoi.

perh nak kawen pon mahai nih.pikiaq dalam2 gak ni. haha

Raji berkata said...

huhu menakutkan
aku pun nak kena start menabung lepas nih =.="
xnk dh berjoli2 duit
huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog template is created by Funna Ismail