Kawan-kawan ku

Monday, February 14, 2011

virus? trojan? worm?

Arghhh dem! aku xtau la laptop aku ni diserang virus ke trojan ke worm ke n apa2 je la..yg aku pasti aku hangin je bila tgh sedap-sedap on9 tetiba dia restart sendiri..pastu dah off tetiba dia on sendiri..mcm hantu pon de..pastu byk lak folder yg di duplicate nye..lappy jadi lembab nak mampus..agak2 p kencing or berak pon dia xsiap load lagi..satu lagi yg aku hangin lau wat keje kat microsoft word ke excel ke bila nak re-save xleh..dia akan save kat temporary folder..maka berlambak2 la nama file yg disave tu..hangin gila kan lau macam tu..ada antivirus pon xleh pakai..aku pakai yang antivirus kaspersky yg ori dibeli di lowyat but still kena serang gak kan..serupa macam aku pakai yang trial je kan..hampeh!xguna nye antivirus..


Research punya research aku dpt la sikit resource mengenai jenis2 serangan hendap terhadap komputer, so jom la kita fahami pekehendak binatang2 ini:
  1. VIRUS - benda ala ni merupakan program komputer yang menduplicatekan atau mencopy kan diri dia then menyebarkan ke program dan dokumen lain dlm komputer. Kebiasaannya, virus akan kacau pada file-file executable(.exe), autorun script, MS office macro, file arbitary dan master boot record. infection dia akan merosakkan hardware, software or file2 yang ada dalam komputer.Virus tidak akan tersebar if kita xbuka file yang kene infection tu. 
  2. WORM - mempunyai ciri yang sama dengan virus tapi yang beza nya ialah worm ni dia akan tersebar sendiri tanpa bantuan manusia dimana ia tersebar melalui network. Worm ni agak melampau sikit sebab dia mengakibatkan kerosakan yg besar pada komputer biasanya dia akan makan pada system memory atau network bandwidth 
  3. TROJAN - disebalik program ni ada tersembunyi malicious code dimana ia pencipta trojan ni dapat mengambil data dan men-control komputer secara jarak jauh
  4. ROGUE - merupakan program yang meniru antivirus dan memberikan fake warning tentang adanya virus. Tujuannya adalah untuk menyuruh customer membeli da fake antivirus tu untuk dapatkan keuntungan..(dem!sial gile..)
Itu saja kot maklumat yg aku faham..aku rasa lappy aku diserang worm dan trojan..so, kesimpulannya mcm mana?beli antivirus pon sama je..kene gak kene serang dgn malicious2 yg jht itu..dem!xfaham aku..sesapa leh bg idea lain?antivirus pe yang better sekarang ni?aku benci nak pakai kaspersky..dah la berat diserang gak virus..vodosshhh!atau pun patut ke aku pakai open source seperti linux?haha




p/s: sumber dijumpai disini

16 comments:

AesyaZealous said...

oohhh baru eden tau..thanks sharing ;)

y u y u Z u l a i k h a said...

lappy yuyu dah macam menternak semua mende tu pulak :)

emimch said...

nk menyebuk sat,,lappy den gune ni pn lembab nk mampos tp bkn sbb ade virus tp sbb antivirus yg ade ni rajin sgt nk autoscan,,xleh nk disable admin je bleh,,boss kedekut nk mati xmo tukar lappy baru *@#$%*@!#

blogwalking :)

Raji berkata said...

hahaha
laptop aku special
sebab byk kali dh aku format der =.="
anti virus xde lgsong
setiap kali kena virus
format mcm baru keluar kilang
hahaha

Aida Zafirah said...

aida pun pernah kena macam ni jugak...last2 skali aida format terus je lappy tuh...naseb baik sempat buat backup segala bnde2 alah yg ade dlm lappy tuh...:)

Anati Soki said...

hehehe.. anat tka bapa fhm sgt psal virus2 nih. yg pasti.. tiap kali 2minggu akan scan komputer. kalau agak2 komputer nak nazak dah.. cepat2 g format tuko sume baru.. hehehe

rruzanna said...

giler ar...ug last xlh blah, tp mmg slalu tjadi

nub said...

mangaiyhh tak penah taw.. men lawan jaa virus.. sebab apa virus tu x pnah taw.. aku kasi pukoii jaa.. hahaha

♥ Funna ♥ said...

AesyaZealous: welcome..ni pon sbb laptop dh nazak so kene la wat reser\arch sikit kan..haha

♥ Funna ♥ said...

y u y u Z u l a i k h a: baik2..tkt nnt binatang2 perosak itu mkn system memory yuyu lak hbs semua lappy jd corrupt lak kan..huhu

♥ Funna ♥ said...

emimch: standard la tu..lau PC opis ni mmg xleh nk wat mcm pc sendiri..yg terbaik ialah mnternak seberapa worm, virus, n trojan byk la..haha

♥ Funna ♥ said...

Raji berkata: aku nye notebook ni leceh nak format sbb xde cd-rom..nak masuk cd xleh..arghhhh agk bengang la kan..lau guna lappy yg dulu mmg bila prob je format..tp org kata lau rajin format pon xleh gak tp aku xigt sebab ape..hahahahaha

♥ Funna ♥ said...

Aida Zafirah: nsb baik sempat wat backup..yg funna ni wat backup pon dlm hard disk ni pon dh byk ternakan malicious dh..adesh!

♥ Funna ♥ said...

rruzanna: mmm tu la..aku pon slalu terkena gak..paksa beli..pastu xnk beli dia wat kacau..hbs semua jd porak peranda..last skali format je la..haha

♥ Funna ♥ said...

nub: ang keje nk pukoi je..sebab tu virus ke worm ke trojan ke semua takut dgn ang..garang sgt..hahaha

niDa said...

format je la jln terbaik pastu wat backup sume...

aku x pakai laptop. aku pkai desktop. die ni tahan lasak skit .. Hahaha.. tade lembap2 la lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog template is created by Funna Ismail