Kawan-kawan ku

Friday, January 7, 2011

Perempuan, tudung dan pemakaian

Assalammualaikum..


Hye u oll..pekabo?lama gila aku tak update blog ni..bz gila aku lately sbb tinggal aku sorg je kat opis kan..officemate aku bercuti selama seminggu dan aku nye bos lak bz meeting sane meeting sini kan..hari ni bru aku rasa tenang dan aman sebab semua kerja2 yg memeningkan kepala telah berjaya d siapkan semalam..hooooreyyyyy!suka sekejap sementara menunggu next job yg akan menggunung semula..hahahaha.yeah sok cuti time for rest kan kepala n tidak memikirkan hal2 kerja yg remeh temeh itu..sesi mengemas bilik yg tonggang langgang mcm org mngamuk(ok aku tipu)..


Ok hari ni aku dok blogwalking dan baca entry berbalas entry yang hangat diperkatakan dalam dunia blog sekarang ni dimana isu "bertudung tapi menjengkelkan"..sana sini dok menyatakan ke-jengkelan mereka dgn cara dress up gadis2 bertudung zaman sekarang yang melampau2..perkara yang banyak diperkatakan oleh blogger2 ni adalah seperti
- pakai tudung tapi pakai baju ketat2
- pakai baju besar2 tp pakai legging n skinny
- pakai tudung tapi dada xtutup
- pakai tudung tapi pakai baju lengan pendek n nipis


aduuuuuh!batang idung aku sakit dong!huhuhu trasa aku nyah..panas2, kipas pleaseee..trasa tang tudung..tudung aku mmg xpenah nye labuh semua singkat2..pastu shawl2 yg aku ada pon colorful..pastu aku suka tepek reben comeyl2 kat pale aku xpon cekak yg blink2 wat mata2 u oll sakit kan..aku suka..pastu aku suka pakai inner berdouble2 yg de sesetgh blogger laki kata "spender atas kepala"..perghhh sungguh kurang aja words itu..mmm..pastu shawl2 n tudung2 n inner2 aku beli murah2 je beli kat masjid india yg stock lelong lelong jualan murah(tipu sikit..kt situ xyah lelong2 mmg dh murah pon)


Bab baju2 ketat jarang la aku nk pakai kan dolu2 ms zaman kegelapan baru nk start2 pakai tudung de la aku pakai baju ketat2 ni..tp mak aku mrh, akk aku pun mrh dan aku pon rasa xselesa bila org pndang aku tang tutt je kan..ok aku berubah dgn memakai baju loose2 dah sekarang..xpercaya?tgk gmbo2 yg ade..semua longgar2 kan?bawah punggung lagi kan..


Bab lengging lak..tu tertepek juga kt hidung aku sbb aku lau p mandi kolam ke air terjun ke aku pakai lengging + baju t'shirt besar..senang nak men air..tp itulah aku xsedar org lain pandang adalah sgt annoying la plak kan..ok pasni xmau pakai lg!!malu pada tuhan dan org sekeliling..aku jd sogan bila org perkatakan mcm tu..ye a takut aku terjalan KENGKANG pulak kan..haha..tang tudung je masih singkat..ok aku akan cuba melabuhkan tudung aku menutupi pe yg ptut...aku cuba la ye..aku amik ini sebagai faktor utama untuk aku berubah menjadi lebih baik memandangkan sekarang usia aku pun dah semakin meningkat (orang kata dah patut kawin) dan aku dah boleh pikir mana buruk mana baik..pandang ia secara perspektif positive kerana ia mmg suatu tuntutan dalam islam kan kan kan..


See, sapa kata perempuan xleh terima kritikan dan nasihat?walaupun setepek kene kat batang hidung aku ni kan..aku boleh, gadis2 lain pun pasti boleh gak kan..tapi satu je aku xberkenan dgn sesetengah blogger ni kan..nak menegur xkena dgn cara nya..perlu ke mereka2 ni menegur kaum hawa dengan cara yang menjengkelkan?maksud aku dgn cara dan penggunaan ayat yg kasar dan kurang sopan..nak nasihatkan orang perlu ada cara nya bukan dengan menghambur kata2 yang macam ntah pape tu kan..point2 yang dibawa ada kebenarannye tapi jaga la kata2 tu sikit..saling menasihati dan mengingati kan salah satu kewajipan kita..agar kita semua xterleka.. isu2 macam ni memang la menjadi sensitiviti bg kaum hawa seperti aku ni kan..lagi satu aku xberkenan, ada yang cuba mengaitkan isu ini dengan org2 tertentu..lau nk ckp biar berlapik n randomly xyah nk point2 kat sesapa kan..kesian kat org yg di point kan itu..baik2 org xkenal diorg tb2 jd femes d sbbkan entry blogger2 tu..pekejadah nye semua itu?aishhhh..


aku xterkejut dan xmelatah pon bila baca semua ni sebab aku pon ada kene tegur dengan isu macam ni oleh blogger lain berkenaan tajuk " kau orang jahat sebab xpakai DAKWAH "..isu tudung juga la kan..Di mana entry ni berbaur agak kurang asam kerana  memerli pakcik yang menegur membe aku jahat kerana tidak bertudung..ok disitu akui yg aku dan rakan2 mmg xptut memerli pakcik tu kerana niat dia baik nak menegur membe aku yg freehair tu kan..bak kata cik Keen "mungkin Allah dah gerakkan hati pakcik tu utk menegur kami.." terima kasih pada mereka yg menasihati..mungkin kami terkezut bila pakcik tu cakap kuat2 kat kami sampai satu tren dgr n pandang kat kami?itu cara yg salah ye incik2 puan2 tuk menegur org..sila jgn praktikkan pd org lain..xsopan tau..


Ok la cukuplah sekadar ini entry aku yg berbau islamic..aku xla baik sgt dan xla jahat sgt..sederhana je kot..tp aku cuba amik yg baik di jadikan pembimbing..yg jahat aku cuba campak masuk lombong..


"Sesiapa yang memakai pakaian demi kemasyhuran, maka Allah akan memakaikannya pada hari Qiamat yang semisal, kemudian membakarnya dengan api neraka (Sunan Abu Daud: 4029. Di-nilai hasan oleh al-Albani)
“Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (al-A’raaf 7: 26)

petikan hadis diatas aku dapat dari :  http://www.iniwootwoot.com/2010/07/u-ingat-pompuan-pakai-tudung-tu-bagos.html#ixzz1APV36oWZ  (i loike dis blog but sometimes ayat dia kasar gak..incik woot woot pasni kasi lembut sikit ye..haha just joking)

tutupauratygbetul_page_2
 sesapa nak tgk cara pemakaian sila rujuk gambo itu..picit pd gambo tuk tumbesaran OK!peace no war~

19 comments:

Raji berkata said...

hohoho betul tuh ;D
lelaki pun sama juga bukannya setiap benda yg org tegur tuh boleh diterima bulat2
cara teguran tu mmg pnting
bknnya tegur bagi xterasa
sebab kalau teguran yg buat dia xterasa mcm xde jer kan xD

teguran yg boleh menimbulkan minat dia utk membetulkan kesalahan..
apa2 pun depends kt org juga kan
kalau lut bagai besi xterima nasihat wAllahualam lah :P

nub said...

nice..macam ni yg kita mau kan...

hehhe..mana yg salah dibetulkan...

lau ceq salah pukoi ceq laju2 naa...hihihi

iDa_MutHiaH said...

tue la kan..terkena sebijik kt btg idong lepas bca blog laki tue..fatin liyana lg la..mesti sedey giler + tensen..

sy klu nk pkai shawl salu berhati-hati utk bg tutup dada..seboleh-bolehnya la..klu idak,segan nk pakai..huhu~

NuSaNa NoSa 91 said...

setiap org kn dlm proses bljr.. so, kita bljr utk berubah jd lebih baik tiap2 ari kn?? semoga berjaya ye.. insya-Allah, niat yg baik biasanya Allah tlg.. ^_^

rainbowskittle said...

betol !

aku br je nak buat entry macam gini, tp ko da buat dulu. nnt kalau ak da buat entry camni ak tak tiru ko tau funna :) heheheee

Bazilah said...

betul betul, kalau nak tegur biarlah berhemah kan funa. jangan menuding jari kat orang je tau, lagi 4 jari kena kat batang hidung sendiri.

tqaAwesome said...

wowww! nice lah. bagus2, sangat bagus ^_^ alhamdulillah kite kena jadi lebih baik dari semalam kan? thnx kerana pos ini sedikit sebanyak menyedarkan aku balik :D yang cuba-cuba ke arah baju ketat and so on tu :)
same2 lah kite ke arah kebaikan :D


and sape2 nak tegur tu, belajar dlu cara berdakwah ^_^

♥ Funna ♥ said...

raji: btol2..nak tegur bia bernas, memberangsangkan tp dlm ms yg sama de hormat ht n prasaan org..kan kan kan..

♥ Funna ♥ said...

nub: lau kamu salah cek ketuk kuat2 la..

♥ Funna ♥ said...

ida: mmm tau xpe..nak wat mcm mn persepsi org berlainan..

keen: btol tu..tq keen..

♥ Funna ♥ said...

farah: buat la dik non.aku xmakan ko pun lau ko wat..haha

anishamzah said...

mmg betol.. kalau boleh pakai lah seperti yg telah ditetapkan islam..like that pic..kann.. (anis pon cube jadi mcm tu)hehe insa'Allah:)

♥ Funna ♥ said...

@tqa: igt mengingati antara 1 sama lain itu wajibkan..aku pon bru terpikir nak beli skinny jeans..tp dah tersedar dr lamunan..alhamdulillah xbeli lg..hehe

alexa yussida said...

hehe..klaka la farah nye komen:D

biasala manusia,slalu tergesa-gesa bt sumtin..nak mnegur org pon tergesa gesa tanpa pk +ve -ve..

Shahrin Oppa said...

ke arah yang lebih baik perlu dibimbing..teguran yang membina memang suatu semangat utk kita berubah...

congrats funna...Oppa harapkan funna berjaya!!

♥ Funna ♥ said...

alexa: tau xpe..semua nye dtg dr pemikiran dan turun ke tgn tuk menaip secara spontan..aku tulis ni pun secara spontan..sape2 nk mrh cepat mrh aku!hahahahahaha

♥ Funna ♥ said...

oppa: tq~

aleen aiden said...

funna!alin dtg lagi!...hee
alin pon blom perfect lg bab2 mengenakan pakaian dgn cara yg betul nih.tp belajar itu harus ye dak?heh~
mekaseh utk in4nye! ^_^

arehey said...

waw..eh..spender ats kepala!!!hahahahaha...


*btw..menariklah ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog template is created by Funna Ismail